Wat is er aan de hand?Wàt had je?

Ik had COPD. Dat is een longziekte waardoor je longen beschadigd zijn. Die beschadigingen zijn onherstelbaar. Bovendien is deze ziekte progressief: dat betekent dat het alleen maar erger kan worden.

Wat is COPD?

COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis (permanente vernauwing van je luchtpijp) en longemfyseem (kapotte longblaasjes). Klik op het plaatje voor een filmpje waarin het duidelijk wordt uitgelegd.

COPD filmpje van het Longfonds

Hoe ernstig?

De ernst van COPD wordt in vier stadia onderverdeeld volgens de internationale “Gold” classificatie. Heel simpel gezegd wordt er gemeten hoeveel lucht je in 1 seconde kunt uitblazen. En er wordt rekening gehouden met je leeftijd, geslacht en zo. Uit zo’n meting volgt onder andere de FEV1 waarde: hoeveel % heb je nog?

Met GOLD I merk je waarschijnlijk niet eens dat er iets mis is. Je hebt dan minstens 80% capaciteit. GOLD II is milde COPD (50-80 %) waarbij je misschien denkt dat je wat kortademing bent door roken of gebrek aan beweging. Misschien ben je al naar een longarts geweest. GOLD III is ernstige COPD (30-49%).

Fase IV is de laatste fase: zeer ernstige COPD. Dat was mijn fase, en ik had nog 25%.

Loop jij risico?

80% van de COPD patiënten heeft net zoals ik gerookt. Er zijn natuurlijk ook rokers die nergens last van hebben. Door de vele (ex) rokers komen er in toenemende mate steeds meer patiënten bij. Veel mensen die patiënt gaan worden weten dat zelf nog niet.

Heb je een rokershoestje of ben je kortademig? Steek dan niet net als ik je kop in het zand. Doe de COPD test en voorkom dat je het (te) laat ontdekt.

Stoppen met roken

In de zogenaamde curve van Fletcher zie je op de y-as de FEV1 als %ge ten opzichte van als je 25 bent. In de grafiek zie je hoe dat vervolgens afneemt als je ouder wordt. Je hebt bij je geboorte zo ontzettend (te)veel longcapaciteit meegekregen dat je van een afname tot 70% echt geen last zult hebben (groen).

Bij rokers kàn dit sneller dalen. Dan volg je niet de groene lijn, maar afhankelijk van je levensstijl en hoeveel je rookt bijvoorbeeld de rode lijn. Wanneer dit zo is en je met roken stopt dan stopt ook de snelle daling. Stoppen met roken loont dus altijd. Tenzij je er niet gevoelig voor bent. Het rode kruisje is waar ik sta.

Curve van Fletcher